Hybride Energie Opslag Systemen

De Back-up energie systemen (Energy Storage System ESS) van TIGER Offgrid Energy zijn ideaal voor noodstroomvoorziening of voor het uitbreiden van een bestaand zonnepaneelsysteem. Naast LiFePO4 batterijen van Pylontech omvatten de systemen een bijpassende MultiPlus-II-omvormer en een Cerbo GX van Victron Energy voor systeemmonitoring. Hierdoor kunt u uw energievoorziening veiligstellen, zelfs als de stroom uitvalt.

Wat is een ESS?
Een energieopslagsysteem (ESS) is een specifiek type energiesysteem dat een aansluiting op het elektriciteitsnet integreert met een Victron-omvormer/acculader, GX-apparaat en een accusysteem. Het ESS slaat gedurende de dag zonne-energie op in de accu, voor later gebruik wanneer de zon niet meer schijnt. Het past de stroomvoorziening aan, aan de tijd van de dag, maakt opslag van zonne-energie mogelijk, biedt ondersteuning netstroom en het levert stroom terug naar het elektriciteitsnet.
Wanneer een ESS-systeem meer energie produceert dan het kan gebruiken of opslaan, kan het de overtollige stroom aan het elektriciteitsnet verkopen; en wanneer het onvoldoende energie of stroom levert, koopt het automatisch stroom van het elektriciteitsnet.

Er moet minstens één omvormer/acculader aanwezig zijn in het ESS-systeem en ook een GX-apparaat zoals een Cerbo GX, een Venus GX of een Ekrano GX

Wanneer is het gebruik van een ESS het meest geschikt?
Gebruik een ESS in een systeem voor eigenverbruik, een back-upsysteem met PV-energie, of een mix van beide: er kan bijvoorbeeld 30% van de accucapaciteit gebruikt worden voor eigenverbruik en de overige 70% beschikbaar houden als back-up in het geval van een storing van het elektriciteitsnet.

Het optimaliseren van het zelfverbruik:
Wanneer er meer PV-vermogen is dan nodig voor het voeden van de belastingen, wordt de overtollige PV-energie opgeslagen in de accu. Die opgeslagen energie wordt dan gebruikt om de belastingen te voeden op momenten dat er een tekort aan PV-vermogen is.

Het percentage van de accucapaciteit dat voor eigenverbruik wordt gebruikt, is instelbaar. Wanneer een stroomstoring in het elektriciteitsnet bijna nooit voorkomt, kan het worden ingesteld op 100%. Op locaties waar een elektriciteitsnetstoring vaak voorkomt - of zelfs dagelijks - kan er voor gekozen worden om slechts 20% van de accucapaciteit te gebruiken en 80% op te slaan voor de volgende elektriciteitsnetstoring. In Afrikaanse landen bijvoorbeeld.

Accu’s 100% opgeladen houden:
Het ESS kan ook worden ingesteld om de accu's volledig opgeladen te houden. De accu wordt dan alleen gebruikt tijdens een elektriciteitsnetstoring - als back-up. Zodra het elektriciteitsnet is hersteld, worden de accu's opnieuw opgeladen met behulp van het elektriciteitsnet of zonnepanelen, indien beschikbaar.

Thuisbatterijen
Thuisbatterijen zijn de oplossing om overtollige opgewekte zonne-energie op te slaan en onafhankelijk van net te gebruiken wanneer je maar wilt. Deze opgeslagen energie kan dan op een later tijdstip op dezelfde dag worden gebruikt zodat de accu weer leeg is voordat het PV-systeem de batterij weer oplaadt. De dag erna zal deze cyclus zich herhalen. Wij hebben batterijsystemen van de merken Growatt en Pylontech en bijpassende omvormers van de merken Growatt en Victron in ons assortiment.

Controleer altijd de compatibiliteit tussen accu en omvormer in de datasheets, en kijk bij de solartools welke merken een tool beschikbaar hebben om jouw systeem te berekenen, of neem gerust contact met ons op.