Zelf een zonnepaneel set samenstellen

Uit welke onderdelen kunt u een complete zonnepaneel set voor uw camper of boot samenstellen

Zonnepaneel met laadregelaar
  • Één of meerdere Polykristal, Monokristal of Flexibele Zonnepanelen.
  • 1x een 12V / 24V PWM of MPPT Accu Laadregelaar.

Voor PWM laadregelaars: Tel de ampères op welke de zonnepanelen alleen of gezamenlijk maximaal kunnen leveren en zoek hier uw laadregelaar op uit.
Voor MPPT laadregelaars: Kijk in de specificatie van de regelaar hoeveel Watt aan zonnepanelen u maximaal mag aansluiten.  

Bekabeling en stekkers vanaf het zonnepaneel naar de laadregelaar
  • 2 lengtes solarkabel 1x4 mm. Of Twinflex snoer 2x4 mm. of 2x2,5mm.
  • 1x gemonteerde solar connector + en - stekkerset. Deze stekkers kunnen door ons worden gemonteerd op de solarkabel of het twinflex snoer.

Deze stekkers zijn niet nodig bij de kleinere panelen en bij sommige flexibele zonnepanelen, kijk bij de specificatie van het zonnepaneel.

Wanneer u 2 of meer panelen neemt, dan heeft u bij 12 Volt systemen nodig: één of meerdere parallel koppelstekkersetjes.
Bij een 24 Volt accusystemen worden de zonnepanelen in één of meerdere series van 2 panelen aangesloten op de laadregelaar.
Bij MPPT laadregelaars heeft u de keuze, om zowel bij 12V systemen als bij 24V systemen de panelen in serie of parallel aan te sluiten.

Het nadeel van in serie aansluiten van de panelen is dat schaduwwerking op één paneel de gehele serie nadelig wordt beïnvloed.
Het voordeel is dat er sneller een hogere paneelspanning wordt bereikt, zodat het laadproces gedurende de dag vroeger begint en later eindigt.

Bekabeling vanaf de laadregelaar naar de accu
  • 1 lengte -- meter 2x 4mm. of 2x 6mm. draad om de laadregelaar aan te sluiten op de accu.

Een zekering in de draad tussen de laadregelaar en accu wordt aanbevolen. Stem het amperage van de zekering af op het maximale amperage wat de laadregelaar kan geven

Dak montageset (n.v.t. bij flexibele panelen)
  • 1x of meerder hoek montagestjes (set van 4 stuks) of 1x of meerdere spoilersets 45 cm. 51 cm. 55 cm. of 68 cm. (set van 2 Stuks). of een aluminium Z beugel montageset.

Wanneer u 2 panelen neemt en u legt de panelen vlak naast elkaar, dan kunt u in plaats van een extra hoekmontageset ook kiezen voor een korte verbindingsset van 18 cm.

Dakdoorvoer en lijm
  • 1x een dubbele dakdoorvoer voor doorvoer van 2 lengtes solarkabel of een enkele dakdoorvoer bij toepassing van de twinflex draad. Rondom de doorvoer even afkitten voor waterdichtheid.
  • 1x Sikaflex 252 300 ml. Lijmkit.