Omvormen DC/AC

Omvormer Inverter Zuivere Sinus EPEVER, Xenteq of Victron van DC 12Volt, 24Volt of 48Volt naar AC 230 Volt
In de kampeerauto of boot werken we met twee soorten spanning: gelijkspanning en wisselspanning. In vakliteratuur AC of DC spanning genoemd. AC staat voor Alternating Current (wisselstroom) en DC staat voor Direct Current (gelijkstroom). De spanning drukken we uit in Volt (V).

Wisselspanning (AC) komt thuis uit het stopcontact en bijvoorbeeld uit het stopcontact in de kampeerauto of boot, wanneer deze op een camping of in de jachthaven op het 230 V net is aangesloten. De wisselspanning in Europa is 230 V. Gelijkspanning (DC) komt uit een accu (12 of 24 V) en uit zonnecollectoren.

In de accu slaan we gelijkspanning op, terwijl we in onze kampeerauto of boot soms ook wisselspanning nodig hebben om bijvoorbeeld onze GSM op te laden of met de laptop te kunnen werken. Deze apparaten werken op 230 V. De boordspanning van 12 of 24 V moet daartoe omgevormd worden naar 230 V. Dat doen we met een omvormer, die in verschillende capaciteiten verkrijgbaar is.

Bij de aanschaf van een omvormer dient rekening te worden gehouden met de capaciteit van de accu. Met een vuistregel kunnen we redelijk benaderen welke accucapaciteit minimaal nodig is. Bij een 12 Volt installatie is een minimale accucapaciteit van circa 20% van het omvormvermogen nodig en bij een 24 Volt installatie is dat 10%.