LiFePO4 Accu's Victron

Lithium LiFePo4 Batterij Victron | 20 Ah tm 330Ah

Waarom lithium-ijzerfosfaat?
Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4 of LFP) is de veiligste van de voornaamste lithium-ionaccutypes. De nominale spanning van een LFP-cel is 3,2V (loodzuur: 2 V/cel). Een 12,8V LFP-accu bestaat daarom uit 4 in serie geschakelde cellen; en een 25,6V accu bestaat uit 8 in serie geschakelde cellen.

Robuust
Een loodzuuraccu zal vroegtijdig uitvallen door sulfatering:
• Als deze gedurende langere periodes in de tekortmodus werkt (als de accu zelden of nooit volledig
wordt geladen).
• Als deze gedeeltelijk geladen, of nog erger, volledig ontladen wordt bewaard (in een jacht of
stacaravan gedurende de winter).

Een LFP-accu hoeft niet volledig te worden geladen. De levensduur wordt zelfs iets langer door de accu gedeeltelijk in plaats van volledig op te laden. Dit is een groot voordeel van LFP vergeleken met loodzuur. Andere voordelen zijn een groot bereik van de bedrijfstemperatuur, uitstekende cyclusprestaties, een lage interne weerstand en een hoge efficiëntie (zie hieronder). LFP is daarom de keuze voor veeleisende toepassingen.

Efficiënt
Energie-efficiëntie kan bij diverse toepassingen (vooral bij autonome zonne- en/of windenergie) van wezenlijk belang zijn. De retour energiedoeltreffendheid (ontlading van 100% naar 0% en terug naar 100% opgeladen) van de gemiddelde loodzwavelzuuraccu bedraagt 80%.
De retour energiedoeltreffendheid van een LFP-accu bedraagt 92%. Het laadproces van loodzuuraccu's wordt vooral inefficiënt wanneer de laadstatus van 80% is bereikt, wat resulteert in efficiënties van 50% of nog minder in zonne-energiesystemen die een aantal dagen reserve-energie vereisen (accu die met een laadstatus van 70% tot 100% werkt). Een LFP-accu heeft echter nog een efficiëntie van 90% bij lichte ontladingen.

Grootte en gewicht
Bespaart tot 70% aan ruimte
Is tot 70% lichter in gewicht

Duur?
LFP-accu's zijn duur in vergelijking tot loodzuuraccu's. Maar bij veeleisende toepassingen worden de hoge aanschafkosten meer dan gecompenseerd door de langere levensduur, de superieure betrouwbaarheid en de uitstekende efficiëntie.

Bluetooth
Met Bluetooth kunnen cel voltages, temperatuur en alarmstatus worden gecontroleerd. Zeer nuttig om (potentiele) problemen, zoals cel onbalans, te lokaliseren. 12,8 & 25,6 Volt Lithium-IJzerfosfaataccu's Smart Met Bluetooth 12,8V 300 Ah LiFePO4 accu Li-ion app

Onze LFP-accu's beschikken over een geïntegreerde celbalancering en celbewaking. Tot 5 accu's kunnen parallel worden geschakeld en vier 12V-accu’s of twee 24V accu’s kunnen in serie worden geschakeld, zodat een 48V accubank van maximaal 1500 Ah kan worden samengesteld. De kabels voor celbalancering/-bewaking kunnen in een ringnetwerk met elkaar worden verbonden en moeten worden aangesloten op een Battery Management System (accubeheersysteem) of BMS.

Accubeheersysteem (Battery Management System, BMS)
Het BMS wordt aangesloten op de BTV’s en zijn belangrijkste functies zijn:
1. Genereer een pre-alarm wanneer de spanning van een accucel daalt naar minder dan 3,1 V (aanpasbaar 2,85-3,15 V).
2. Ontkoppel of sluit het laden af wanneer de spanning van een accucel daalt naar minder dan 2,8 V (aanpasbaar 2,6 V-2,8 V).
3. Stopt het laadproces wanneer de spanning van een accu-cel boven de 4,2V komt.
4. Schakelt het systeem uit wanneer de temperatuur van de cel boven de 50°C komt.