- Home
- Informatie
- Polykristallijn of monokristallijn panelen
Polykristallijn of monokristallijn panelen
Verschil tussen Polykristallijn en Monokristallijn Zonnepanelen
U wilt zonnepanelen aanschaffen, maar welke zonnepanelen moet u nu aanschaffen, polykristallijn of toch monokristallijn? Wat is nu precies het verschil tussen deze 2 soorten zonnepanelen?
Polykristallijn silicium en monokristallijn silicium worden beide gemaakt van siliciumzand, het verschil zit hem voornamelijk in het productieproces en de kleur van het uiteindelijke paneel.
Polykristallijn
Bij het productieproces van de polykristallijne ingots wordt vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm gegoten. Door geleidelijke afkoeling ontstaat vast silicium dat uit meerdere kristallen bestaat.
De kristallen liggen dan kriskras door elkaar, waardoor er “vlekken” in de polykristallijn zonnepanelen ontstaan. Door innovatie zijn de poly zonnepanelen de afgelopen jaren ook steeds mooier en egaler qua kleur geworden.
De "vlekjes" kunnen echter altijd aanwezig zijn.
Afb. 1 Poly (Kristalstructuur) Afb. 2 Poly (Egaal)
Monokristallijn
Bij monokristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, het zogenaamde Czochralskiproces. Door dit proces komen de kristallen allen in dezelfde richting te liggen en vormen een homogeen geheel, wat een egale paneelkleur tot gevolg heeft.
In tegenstelling tot poly zonnecellen worden mono cellen uit een ronde silicium staaf gezaagd. Om optimaal van de staaf gebruik te maken hebben fabrikanten het optimale oppervlak berekend.
Dit komt erop neer dat van de ronde schijf 4 stukjes afgezaagd worden, zodat er een vierkant overblijft met kleine ronde hoekjes (afbeelding 3).
En dat is gelijk één van de punten waar de monokristallijne cellen aan herkend kunnen worden. Tegenwoordig worden er echter ook al volledig vierkante mono cellen geproduceerd, de zogenaamde square mono cellen (afbeelding 4).
Daarnaast bestaan er nog Full black modules (afbeelding 5), dit zijn square of normale mono modules, die voorzien zijn van een zwarte backsheet en zwart frame, waardoor deze een mooi zwart geheel vormen voor montage op donkeren (zwarte) daken.
Afb. 3 Mono (Standaard) Afb. 4 Mono (Square) Afb. 5 Mono (Full Black)
Opbrengst
Bij directe zonlicht instraling zal een monokristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een polykristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Een mono paneel brengt meer op bij directe instraling, een poly paneel daarentegen werkt beter bij diffuus licht, op jaarbasis ontloopt het elkaar nauwelijks qua opbrengst.
Doordat bij het fabriceren van monokristallijne cellen meer handelingen moeten worden verricht, is de prijs van een mono cel hoger dan van een poly cel.
Hoewel een monokristallijne cel meer stroom op kan wekken dan een gelijkwaardige polykristallijne cel, blijkt er uit verschillende testen dat er in opbrengst per gebruikte Watt Piek zo goed als geen verschil is.
Het grootste verschil zit hem in de prijs en het uiterlijk. Het egale (zwarte uiterlijk) van een mono zonnepaneel vinden veel mensen mooier en de keuze wordt dus vaker op uiterlijk en prijs gemaakt, in plaats van op opbrengst.